Így használd a blogot!

Bevezető a Ghost szerkesztő felületéhez

Első lépések: Először kérj meghívót az oldal szerkesztőitől, és jelentkezz be a blog admin felületére: 2015.migrationaid.hu/ghosts/. Ha sikerült, válaszd ki ezt a posztot a bal oldali listából, és mellette mindjárt megjelenik a poszt előnézeti képe is. Kattints a kis tollat mintázó ikonra (bal oldalon, felül) és folytasd a következő fejezetnél!

Kezdjük

A blog egy Markdown-nak nevezett jelölési módot használ a szövegek írásnál. Lényegében ez egy egyszerű technika a szövegek formázásához, írás közben!

Markdown-ban írni igazán egyszerű.

Ugye? A bal oldali panelben egyszerűen beírod a szöveget, ahogy szoktad. Amikor szükséges, egyszerű jelekkel (1-1 *-ot a szó elején és a végén írva, azaz: *jelekkel* a dőlt betűhöz) azonnal formázhatod is a szöveget (hasonlóan, csak 1-1 dupla**). Vagy például ilyen egy felsorolás:

 • Első elem a sorban
 • A második
  • egy alponttal
 • És a végére egy

Ugyanez számokkal:

 1. Ne felejts el tejet hozni
 2. Idd meg amit vettél
 3. Írd meg a blogon, hogy nem felejtettél el tejet hozni, és meg is ittad.

Fontos a space és az új sor megfelelő használata, anélkül a formázás nem megfelelően jelenhet meg.


Linkek

Hivatkozni akarsz egy oldalra? Sima ügy. Ha egyszerűen copy/paste módon bemásolod a linket, mint http://ghost.org - az automatikusan megjelenik linkként.

Ha inkább egy saját szöveget szeretnél a link helyett megjeleníteni, ezt is megteheted, íme a link a Ghost oldalára. Másold ki vagy írd be a szövegedbe ezt a két féle zárójelet:[](), majd töltsd ki a zárójelek között, például így: [a Ghost oldalára](http://ghost.org), kész is vagy a saját linkkel. Ennyi volt az egész.


Hogyan lesznek képek?

Ahogy látod, az is működik! Ha megvan a kép linkje, a fent tanult módon másold be a zárójelek közé, és megjelenik képként a szövegben. Csak kell egy felkiáltójel is az elejére, így:![](), majd töltsd ki a zárójelek között: ![](https://ghost.org/images/ghost.png). Ez esetben a szögletes zárójelet üresen is lehet hagyni, a sima zárójelbe kerül a link a képről.

The Ghost Logo

Ha még nincs meg az ideális kép, semmi gond, a helyét így is kijelölheted a szövegben: ![Ide jön egy kép a majmokról], ahol egy rövid leírással emlékeztetheted magad a képre, és folytasd az írást. Később megvan a megfelelő kép, egyszerűen húzd be drag&drop módon a helyére. Próbáld ki, kattints a jobb oldalon ez alatt a kép helyére!


Flickr és Youtube

A legegyszerűbben a Flickr-re feltöltött és ott nyilvánossá tett képeket úgy tudod itt használni, hogy a flickr albumaid és képeid ide beágyazod (embed). A Flickr-en keresd meg az album/kép megosztását (share) jelző ikont, és válaszd ki az embed opciót. Ott ügyelj a megfelelő méret kiválasztására, tehet fejlécet és/vagy láblécet is hozzá. Másold ki a flickr-en az így kapott kódot, és illeszd ide be a szövegbe.

Egy mini képekből álló album a flickr-ről:
CA2015

Egy nagyobb kép lábléccel:
Vancouver city, from Skyline

Hasonlóan működik youtube videóval is:

Előfordul, hogy a jobb oldali előnézeti panelen nem pontosan úgy jelenik meg 1-1 ilyen beillesztés, mint a végleges oldalon. Érdemes ezt a publikáláskor ellenőrizni!


Idézetek

Néha jó egy-egy idézetet, kiemelést tenni a szövegbe. Mint amikor egy új blogging platformra akajuk felhívni a figyelmet:

Ghost - Just a blogging platform


Új poszt

Vagy bal oldalt, a menü tetején a new post menüben, vagy jobb oldalt fent, a zöld New Post gombra kattintva kell új posztot kezdeni, majd a címmel folytatva, és az alatt a bal oldalon már írhatod is azonnal a szöveget. Időnként a kék safe draft gombra kattintva ments el, ahol tartasz. Ne aggódj, ezt ilyenkor még más nem látja, csak te.


A poszt beállításai

A kék safe draft gomb melletti fogaskerékre kattintva számos dolgot be tudsz állítani.

Három fontos dolog ebből:

 1. Megjelenési dátum: értelemszerűen múltbeli kell megadni, de egy fura formában: 01 Apr 16 @ 12:00, vagyis nap, hónap és az év utolsó két számjegye. A többit el lehet hagyni. Vagyis 2015. szeptember 4-ét úgy kell megadni, hogy 04 Sep 15, a maradék kitöltődik automatikusan, ha a következő mezőbe lépsz. A hónapok nevénél is az angol megfelelőt kell használni, tehát nem szept, hanem Sep. Bonyolult, de a következő verziókban ez egyszerűsödni fog.
 2. címkék (tags): a menüben mutatott cimkék közül válassz egyet vagy többet, és tetszés szerint a több lehetőség közül, 3-4-et.
 3. szerző (author): kinek a nevében jelenjen meg a poszt. Ez általában a saját neved, de jogosultságtól függően választható másik szerkesztő is.

A fentieken kívül be lehet még állítani:

 • a poszt pontos linkjét, bár ezt érdemes inkább a Ghost-ra hagyni az automatikus beállítással
 • és van még néhány haladó beállítás is

A beírt értékek autmatikusan mentődnek, elég visszatérni a bal oldali panelbe kattintva.

Ha kész a poszt és azonnal meg szeretnéd a nyilvánossággal osztani, akkor a kék safe draft mellett jobb oldalon a nyilra kattintva válaszd ki a publish now beállítást, majd a pirosra váltot gombra kattintva megjelenik a poszt a blogon.


Más posztok és a többi szerző

Korábbi posztjaidat és a blogon lévő többi szerzőt a bal oldali admin menüben látod.

Beállítástól függően, amennyiben szerkesztő (editor) vagy, további szerzőket hívhatsz meg, és módosíthatod mások posztjait is.

Ezzel persze óvatosan, tudd hogy mit csinálsz!


Saját profil, fénykép és infó

Az admin felületen a bal felső sarokban, a blog nevére kattintva válaszd ki a your profile pontot, ahol profilképet tölthetsz fel, beállíthatod a blogon használt nevedet, és megadhatsz más infókat is magadról.

Ugyan itt tudod a jelszavadat is megváltoztatni.


További lehetőségek

A Markdown-nak vagy egy nagy titka. Ha szeretnéd, simán lehet bármilyen HTML kódot is beilleszteni. Például:

Kezdetnek ennyi elég, hajrá :)